Vad är Dry floating?

Här går vi igenom allt du behöver veta om dry floating, behandlingen som nu äntligen anlänt till Sverige!

Först och främst, vad är floating?

Den första ‘floating-tanken’ (eller isoleringstanken) går tillbaka till slutet av 1950-talet, när Dr. John Lilly uppfann den för studier av sensorisk deprivation.
Vid den tiden handlade den vetenskapliga debatten om vad som händer med hjärnan i avsaknad av sensorisk stimulering. För att undersöka denna möjlighet anpassade John Lilly floatingtanken för att minimera all yttre stimuli så mycket som möjligt. Tanken fylldes med vatten mättat med magnesiumsulfat och hölls konstant vid kroppstemperatur för att eliminera den kroppsliga känslan av temperatur. Frånvaron av andra stimuli åstadkoms genom att isolera tanken från ljus och buller.

John Lilly experimenterade i hemlighet med floating på sig själv och höll sin kropp i frånvaro av stimuli i många timmar. Från dessa upplevelser kom han fram till att floating hade gett honom känslan av den djupaste avslappning han någonsin hade upplevt.

Efter hans studier blev den sensoriska deprivationstanken en välkänd metod för att uppnå avkoppling, välbefinnande och känslomässig introspektion.

Vad är Zerobody (dry floating)?

Zerobody är ett unikt och innovativt system som gör att du flyter över 400L varmt vatten. Tack vare ett mjukt och patenterat membran behöver du inte klä av dig eller bli våt: du behöver bara lägga dig i och koppla av. Det är bekvämt och lätt att använda, passar alla och har inga kontraindikationer.

Med de färgade lamporna och en frivillig ländryggsmassage garanterar Zerobody en kraftfull upplevelse av regenerering för kropp och sinne. Redan efter 10 minuter kommer du känna resultaten i din kropp.

Varför är det bekvämt enkelt att använda och passar alla?

  • Inget behov av att klä av sig
  • Inget behov av att bli våt, du behöver inte duscha, torka håret, sminka dig etc.
  • Du behöver mindre tid för att slappna av helt eftersom ditt sinne inte upplever någon potentiell risk för att sjunka
  • Det kan också användas av dem som lider av akvafobi och/eller klaustrofobi
  • Den kan användas av de som har tillfälliga kontraindikationer för att bli våta (skador, gjutningar etc.)

Varför är dry floating hälsosamt?

På en fysisk/ fysiologisk nivå

Under floating förlorar vår kropp varje kontaktpunkt och dess tyngdvikt och således är enhetligt ‘upphängd’. Dettta tillstånd leder till distension och en avslappning av hela muskulaturen, vilket resulterar i en förbättring av fysiologiska parametrar och blodcirkulation.

På en psykisk/ kognitiv nivå

Vårt sinne – medan kroppen är torr och flyter i noll tyngdkraft över vatten vid basaltemperatur (36°C) – befrias från oro över gravitation, kroppsvikt balans, rörelse och värmereglering. Detta verkar vara uppgifter som vårt sinne utför naturligt och automatiskt men i själva verket kräver de en enorm mängd energi. Att vara fri från dessa uppgifter gör att vårt sinne kan vila och frigöra spänningar.

Av denna anledning är ditt sinne bättre förberedd att ta emot ny information och med ökad effektivitet genomföra meditation- eller koncentrationsövningar jämfört med när vi ligger på en traditionell avslappningsäng eller stol. Zerobody är en riktig booster för att framgångsrikt öva mindfulness.

Dela inlägget:

Fler nyheter